Każdy z Was wie jak wygląda ten typowo zimowy iglaczek. Cechą rozpoznawczą drzewa jest piękny zapach i małe kuliste, granatowo-fioletowe owoce, które są zarazem tematem naszych dzisiejszych rozważań:)
Skład owoców jałowca:
-olejki eteryczne (aromateapia, udrażnianie oddechu)
-cukier inwertowany (słodki smak, c.i zawiera również naturalny miód)
-flawonoidy ( przeciwutleniacze)
-gorycze ( wzmacniają wydzielanie soków żołądkowych, uspokajająco i wzmacniająco)
-garbniki ( działanie przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe,bakteriobójcze, przeciwkrwotoczne)
-minerały
-witaminy B i C
Działanie owoców jałowca:
Z opisu składów owoców można wywnioskować jakie działanie mogą mieć. Opowiem Wam, Drodzy Czytelnicy jeszcze więcej. I choć wiedza ta nie będzie zaskakująca może przyda Ci się zastosować jałowca akurat w Twoim schorzeniu...
-moczopędne i pobudzające pracę nerek (zwłaszcza przy kamicy nerkowej)
-zaostrzające apetyt (przy spadku łaknienia lub nerwach)
-krwiotwórcze (anemia i duża utrata krwi np.podczas miesiączki)
- oczyszczające krew i odtruwające ( to,w dzisiejszych czasach przyda się każdemu z nas)
-podnoszące odporność, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe ( mamy zimę :] )
-leczące skórę ( lekkie otarcia, siniaki)
-wywołujące miesiączkę ( jeżeli nie jesteś w ciąży i jest to potwierdzone, nie trzeba zaraz iść do lekarza po leki wywołujące krwawienie )
PRAKTYCZNE RADY JAK WYKORZYSTAĆ OWOCE JAŁOWCA
SEZON GRYPY I PRZEZIĘBIENIA: Jeżeli w twoim ogrodzie lub w pobliżu rośnie jałowiec codziennie żuj po 2 świeże lub suszone owoce
HERBATKA : Rozgnieć kilka owoców i zalej wrzątkiem. 10 min wystarczy byś uzyskał pomoc w rozstroju żołądka, zgadze czy uczuciu pełnego brzucha. Herbata pomaga również wypłukać złogi kwasu moczowego przy reumatyzmie czy dnie moczanowej.
OLEJ JAŁOWCOWY: 2 szklanki owoców jałowca zalać na noc wodą, żeby zmiękły. Następnego dnia przecedzone gotować w dwóch szklankach oliwy z oliwek i schłodzone wlać do butelki(najlepiej z ciemnego szkła). Olej używać do nacierania miejsc dotkniętych reumatyzmem, bólem stawów, otarć skóry i swędzących ran.
NALEWKA JAŁOWCOWA: ok 50 do 70 świeżych lub suszonych owoców jałowca (najlepiej rozgniecionych w moździerzu) zasyp w butli z ciemnego szkła 2 łyżkami stołowymi cukru i 1 litrem czystej wódki ( nie smakowej!). Odstaw w ciemne miejsce na ok. 6 tygodni, po czym zlej płyn z nad owoców i można pić :) Po pysznym obiedzie nalewka wzmocni nasz żołądek i pobudzi go do trawienia, a także oczyści krew i zwiększy siły obronne naszego organizmu.
Na koniec dodam, że jałowiec już w czasach starożytnych uważany był za roślinę, która oczyszcza powietrze, wzmacnia siły i rozjaśnia myślenie. Pomieszczenie okadzane były jałowcem w celu przepędzenia węży i zatrutego powietrza!
Trzeba uważać z ilością jałowcówki. Po jednym mocnym kieliszku czuć efekty w żołądku!
OdpowiedzUsuń